Top

Pregătirile pentru naștere

Sunt o femeie cu liste. Foarte multe liste. Liste de cumpărături, liste de “to-do-uri”, liste de vacanță, tot felul de liste care să mă ajute să mă organizez cât mai bine. Ai putea să-mi spui chiar “Doamna cu lista”. Nu sunt maniacă însă mă tem teribil de situațiile alea în care am uitat ceva esențial și de cele mai multe ori vital (parcă) pentru copiii mei.

imagine 1.PNG

Mi-am dezvoltat aceste “abilități” de organizare și de a face liste atunci când am fost însărcinată cu primul copil. Încă de la aflarea veștii că sunt gravidă am fost cuprinsă nu doar de emoții ci și de o nevoie permanentă de a mă pregăti pentru cel mai important moment din viața mea. Simțeam că trebuie să-mi pun foarte multe lucruri la punct înainte de venirea copilului și informațiile despre “vezi să nu uiti să…” mă invadau aproape zilnic.

Astăzi, după 2 sarcini, vreau să împartăsesc cu tine câteva lucruri pe care eu mi le-am pregătit în așteptarea momentului magic.

Prima lună:

 • Programează-te la medicul obstetrician. Imediat după testul de sarcină caută-ți un medic obstetrician (dacă nu ai unul deja). El iți va spune care sunt analizele pentru sarcină și cand trebuie să le faci. În funcție de preferințe sau de posibilități financiare, decide împreună cu partenerul tău dacă veți face analizele și consultațiile la stat sau într-o clinică privată. Uite aici o listă cu analizele pentru sarcină.
 • Fă-i o vizită medicului de familie. Va trebui să ia și el în evidență sarcina ta.

Luna a 2-a

 • Mergi la medicul stomatolog. Chiar dacă te știi sau nu cu probleme, mergi la un control. În timpul sarcinii dantura ta va fi mai sensibilă decât de obicei, deci mai bine previi sau tratezi din timp orice afecțiune dentară care ți-ar putea face probleme în următoarele luni.
 • Dă-i șefului/angajatorului tău vestea cea mare. Eu sunt de părere că e mai bine să dai vestea din timp pentru că pot apărea situații în care vei avea nevoie de înțelegerea lui pentru zilele în care vei merge la medic sau vei sta acasă.

Luna a 3-a

 • Planifică împreună cu partenerul tău bugetul pentru naștere dar și pentru restul de cheltuieli. Iți atașez lista mea cu cumpărăturile pentru bebe. O poți descărca de aici.
 • Dacă vă gândiți să renovați camera în care va sta bebelușul, atunci iți recomand să începi de pe-acum să contractezi muncitorii. Dacă vă veți ocupa voi personal de această treabă, stabilește în ce lună veți începe lucrările. Adaugă renovarea la lista de cheltuieli.

Luna a 4-a

E timpul să-ți reînoiești garderoba. Majoritatea magazinelor mari au acum raioane special pentru graviduțe. Răsfață-te și cumpără-ți haine comode dar care să te facă să strălucești și mai mult în perioada aceasta minunată. Căteva lucruri “must have” pe care ți le recomand: blugi cu bordură lată în talie, sutiene cu o mărime sau chiar două mai mare (asta dacă nu ți-ai luat deja luna trecută), câteva tricouri din bumbac, o rochița, o cămașă dacă lucrezi la birou.

Lunile a 5-a si a 6-a

Folosește-ți instinctul de pregătire a cuibului și organizează-ți dulapurile. În curând vei intra în ultimul trimestru de sarcină și mobilitatea ta va fi mai scăzută.

Luna a 7-a

 • Dacă nu ai făcut-o până acum, începe să te gândești serios la un nume pentru bebe.
 • În funcție de cum te simți, decide până la ce dată vei mai merge la serviciu.

Luna a 8-a

 • Cumpără hainele și restul de lucrușoare pentru naștere și pentru bebeluș. Spală și calcă (igienizează) hăinuțele. Asează-le în dulapuri pe categorii și marimi. Eu, spre exemplu, am avut pregătite și aranjate toate hainuțele până la 3 luni. M-au ajutat etichetele pe care erau trecute mărimile.
 • Organizează camera bebelșului.
 • Pregătește bagajul pentru spital. Citește aici mai multe despre bagajul meu de naștere. Poți descărca și printa lista mea, dacă dorești.
 • Fă o vizită maternității în care vei naște. Pune întrebări cadrelor de-acolo ca să iți faci o idee despre cum va decurge nașterea și spitalizarea. Întreabă ce produse asigură spitalul și ce consideră ei că ar trebui să aduci tu de acasă.

Luna a 9-a

 • Odihnește-te cât mai mult. Citește, urmărește serialele preferate, fă plimbări în aer liber. Dormi cu toată pofta în perioada aceasta. În curând s-ar putea să tânjești după siesta de la prânz sau după somnul neîntrerupt din timpul nopții.
 • Instalează pătuțul și verifică montarea scaunului de mașină.
 • Mergi la salon. Fă-ți unghiile, epilează-te, fă-te frumoasă pentru întâlnirea cea mai importantă din viața ta: cea în care îți vei cunoaște copilul.

 

Îți doresc să te bucuri de o sarcină ușoară și să reții cât mai multe momente frumoase din perioada aceasta. Chiar dacă nu crezi, cele 9 luni vor trece în zbor. Răsfață-te și lasă-te răsfățată cât mai mult.

Tu cum te-ai pregătit pentru naștere?

Dacă îți plac articolele mele și vrei să fii la curent cu trucurile care îmi fac viața de părinte mai ușoară, te invit să dai LIKE paginii de facebook cu praf magic.