Top

Adevărat sau fals? 15 mituri despre nou-născuți și bebeluși + încă 10 pentru amuzament

Când ești mămică pentru prima dată e foarte probabil să apară în jurul tău, de pe te miri unde, tot felul de binevoitoare care vor să te învețe ce e bine și ce e de-a dreptul inacceptabil să faci cu copilul tău abia născut. Că doar ele au crescut 4-5 copii și știu mai bine cu ce se mănâncă treaba asta.

Eu nu sunt expertă în maternitate și nu sunt nici medic. Însă după tot ce am citit și am trăit pe pielea mea de mamă, pot să îți spun care mituri sunt false și care au un sâmbure de adevăr în ele.

Să purcedem, zic:

1. Nou-născutul nu vede

Fals. Din cauza ochișorilor care nu sunt foarte limpezi în primele zile de viață, s-a creat mitul că un nou-născut nu vede. Întradevăr, ei au vederea blurată, însă cu siguranță pot vedea. Dacă ochii copilului se mișcă ciudat sau chiar se încrucișează privirea, asta nu înseamnă că e ceva în neregulă cu el. Pur și simplu nou-născuții nu au încă controlul absolut al mușchilor oculari.

2. Nou-născutul vede doar în alb și negru

Adevărat. În primele zile de viață, bebelușii văd doar în nuanțe de gri. Însă după primele 2 săptămâni vor distinge și culorile, așa că nu te îngrijora. Cu siguranță va distinge fața mamei în ambele situații.

3. Nu-l ține în brațe că se invață

Fals. În brațele mamei copilul se simte protejat. Iar ei au nevoie de asta chiar de la naștere pentru că le este dificil să se obișnuiască cu mediul extrauterin. Nu spune nimeni să-ți ții copilul numai în brațe, însă nu este indicat nici să nu-l ridici la pieptul tău atunci când plânge.

 
copilul-se-invata-in-brate?
 

4. Lasă-l să plângă pentru că așa își dezvoltă plămânii

Fals. Plânsul este singura modalitate prin care bebelușii ne pot spune că-i supără ceva. Ei nu știu să vorbească. Ei știu să plângă. Foame, scutec plin, colici, vreun disconfort sau doar nevoie de prezența mamei sunt câteva dintre motivele pentru care bebelușii plâng. Și au grijă să nu se oprească până nu le este înțeleasă și satisfăcută cerința. Și nu, plânsul nu-l ajută în nici un fel să-și dezvolte plămânii.

5. Trebuie să-i faci băiță în fiecare seară

Fals. Primului meu copil i-am făcut băiță în fiecare seară. La ora 8 fix ne pregăteam toate cele și făceam copilul curat. La al doilea am lăsat-o mai moale pentru că nu mai aveam atâta energie. Așa că mi-am întrebat medicul de familie cum să procedez. Mi-a zis că nu e un capăt de lume dacă nu-l îmbăiez zilnic, însă mi-a recomandat să-l șterg bine cu un prosopel înmuiat în apă în jurul urechiușelor, pe față, la gâtuț și la organele genitale.

6. Bebelușii nu au genunchi (rotulă)

Adevărat. Nou-născuții nu au rotula fermă și tare. Aceasta este la început doar un cartilaj moale, ca să-i permită copilului o creștere ușoară în lungime.

7. Înfașă-l ca să nu rămână crăcănat

Fals și nu prea. Copilul se naște cu picioarele în paranteză din cauza felului în care a stat în ultimele luni în burtica mamei. Unii pediatri recomandă înfășarea în primele zile de viață pentru îndreptarea picioarelor, însă la fel de bine merge și intinderea lor blândă dar fermă din timpul masajelor.

8. Un bebeluș alăpat la sân trebuie să facă caca în fiecare zi

Fals. În primele luni de viață nu trebuie să te îngrijorezi dacă puiul tău nu a avut scaun câteva zile la rând. Dacă atunci când face iese moale atunci clar nu este constipat. Copiii alăptați exclusiv la sân se constipă foarte rar.

9. Instinctul tău matern se naște odată cu copilul

Fals și nu prea. Am cunoscut femei care aveau un simț matern foarte dezvoltat chiar dacă nu erau mame. Așa cum am întâlnit și mămici care la început aveau dificultăți în a-și da seama ce se întâmplă cu bebelușii lor și cum îi pot ajuta. Dacă tu crezi că îți lipsește cu desăvârșire simțul matern nu te panica. Va veni cu timpul, pe măsură ce te vei învăța cu propiul tău copil și el cu tine. Rămâi calmă și atentă la comportamentul bebelușului. Ăsta e cel mai important lucru.

10. Pune-i cereale în laptele de seară ca să doarmă mai bine

Fals. Știu că ai face orice ca să prinzi și tu noaptea măcar 2 ore de somn neîntrerupte, însă, dacă nu a venit momentul diversificării, nu este recomandat să adaugi nimic altceva în beberon în afară de lapte. Îi vei face mai mult rău decât bine. S-ar putea să îi provoci gaze și dureri de burtică și cu siguranță nu vei mai dormi în noaptea aia.

11. Mama nu are voie să mănânce orice în perioada în care alăptează

Fals și nu prea. Mama are nevoie de o alimentație corespunzătoare pentru a se reface după naștere. Specialiștii sunt de părere că o femeie care alăptează nu trebuie să consume doar alimente fierte. Poți mânca orice însă trebuie să fii atentă și moderată la alimentele care trec in laptele matern și care pot cauza alergii sau agitație în burtica bebelușului: ouă (nu mai mult de 2 pe săptămână), fructe de mare, nuci, alune și citrice. Aceeași specialiști au demonstrat că broccoli, varza și mazărea nu pot da balonare copiilor pentru că ele nu se transmit în laptele matern.

12. Iritațiile, diareea și febra sunt normale atunci când îi cresc dinții bebelușului

Fals. Febra și diareea sunt semne că în organism există un virus. Deci nu pune pe seama erupțiilor dentare aceste simptome și consultă imediat un medic pediatru. Și nu, nu întreba pe Facebook ce să faci. Febra și diareea deshidratează foarte repede organismul unui nou-născut deci nu mai aștepta părerea altora și mergeți să vă consulte un doctor.

 
bebelusul plange
 

13. Dacă nou-născutul strănută sau tușește înseamnă că a răcit

Fals. Strănutul și tusea sunt modalități prin care ei pot elimina secrețiile din năsuc sau din gât.

14. Trebuie să sterilizezi și să calci hainele bebelușului după fiecare purtare

Fals. Dar dacă nu ai altceva de făcut poți să te apuci de călcat. Este suficient să speli hainele noi la o temperatură ridicată înainte de purtare. Poți eventual să le și calci ca să-ți stea toate la dungă în dulap. Însă nu e nevoie să exagerezi. Detergenții care sunt acum pe piață (și mai ales cei pentru copii) sunt cu siguranță mai eficienți decât săpunul de casă pe care îl folosea bunica în trecut la țară, așa că folosește timpul de călcat ca să te odihnești sau să te plimbi cu cel mic.

15. Bebelușul trebuie să facă baie doar în apă fiartă și răcită

Fals. Apa fiartă capătă o duritate care este dăunătoare pielii bebelușului. Folosește cu încredere apă caldă de la robinet pentru că este oricum tratată cu clor. Doar în cazul în care trăiești într-o zonă în care singura apă disponibilă este cea din puț (care conține impurități și alte microorganisme) poți fierbe apa. O alternativă mai sigură cred că ar fi însă să poți cumpăra bidoane cu apă plată pe care apoi să o încălzești (nu să o fierbi).

 

BONUS pentru amuzament.

1. Acoperă fața bebelușui până la botez atunci când ieșiți din casă. Să încerci tu să respiri cu un fular pe față atunci când ieși din casă la 20-30 de grade.

2. Pune ceva roșu pe el sau la căruț ca să nu se deoache. O să pun. Însă doar pentru că mi se pare mie că-i stă bine.

3. Nu scoate bebelușul nebotezat din casă după lăsarea întunericului. Altfel ce? Mi-l fură bau-bau?

4. Nu îi tăia unghiile cu forfecuța sau ungiera ci doar cu dinții, că o să devină hoț când va fi mare. Pas. Nu pot să comentez la așa ceva.

5. Nu lăsa afară la uscat hăinuțele celui mic după lăsarea întunericului că vin Ielele și va avea somnul agitat. Și când îi usuc hainuțele în casă de ce continuă să doarmă agitat?

6. Nu îi spune copilului pe nume până la botez. Eu i-am spus mult timp băiatului meu bibistrocel. Însă nu pentru că mi-a zis vreo babă să nu-l strig pe nume ci pentru că așa îmi venea mie să-l alint. Dar când vorbeam despre copil cu altcineva îi spuneam mereu pe nume. Și n-a pățit nimic, vă jur.

 
nume
 

7. Nu îi cumpăra hăinuțe copilului înainte de naștere că nu va trăi. Și cine să i le cumpere? Și dacă naști în ajunul Craciunului ce faci când toate magazinele sunt închise? Îl scoți din spital într-un cearceaf? Eu nu am auzit niciodată de când mama m-a făcut ca vreun bebeluș să moară pentru că i-a luat maică-sa haine înainte de a se naște. Eu am preferat să cumpăr din timp tot ce mi-a plăcut și mi-a trebuit și să mă îndrăgostesc de fiecare body micuț pe care l-am luat decât să ofer plăcerea asta altcuiva.

8. Când îți pleacă musafirii din casă trebuie să lase bebelușului o ață ca să doarmă bine la noapte. Asta recunosc că o mai fac și eu uneori. Însă nu pentru că a-ș crede că bebe trebuie să fie somnoros ca mine ci pentru că așa de dragi îmi sunt încât mi-ar plăcea să simt eu în inima mea că ceva din sau de la mine rămâne alături de mogâldeața aia mică.

9. Nou-născutul nu trebuie vizitat de către femeile aflate la menstruație că o să-i apară bube pe față. Poate că înainte, pe vremea în care s-a născut mitul ăsta, lumea nu prea folosea săpunul și de asta le ieșea bube săracilor copii când erau atinși. Însă acum există și săpun și gel dezinfectant, așa că fiți fără frică.

10. Nu pupa copilul în talpă că nu mai crește și nici în creștet că nu te va asculta când va fi mare. Pe bune? I-am pupat pe amândoi copiii pe tălpițele lor moi și catifelate de am zis că le iau culoarea și n-a rămas niciunul dintre ei pitic. Vă garantez!

Cu câte alte mituri și zicători te-ai întâlnit tu în viața ta de mamă?

Dacă îți plac articolele mele și vrei să fii la curent cu trucurile care îmi fac viața de părinte mai ușoară, te invit să dai LIKE paginii de facebook cu praf magic.