Top

Ce este depresia prenatală și de ce se știu atat de puține lucuri despre ea?

depresia-in-sarcina

Depresia este o boala. Ca orice altă boală.  Însă în cazul acestei boli nu te doare ficatul, splina, piciorul sau articulațiile. În cazul depresiei te doare sufletul. Te doare neputința de a merge mai departe sau de a te bucura de tot ceea ce înainte îți făcea plăcere.

Despre depresia postanală, adică depresia care afectează femeile care au trecut printr-o naștere, s-au scris milioane de articole în ultimii 10 ani, însă despre depresia care afectează femeile însărcinate se cunosc mult prea puține lucruri.

Da, vei fi surprinsă, însă pentru unele femei sarcina nu înseamnă doar lapte și miere sau o continuă stare de fericire și de strălucire radiantă. În momentul în care am realizat că trec printr-o depresie în timpul celei de-a doua sarcini (am scris despre asta aici) am căutat răspunsuri la zecile de întrebări care mă măcinau și nu am găsit multe surse de informare iar medicii se fereau să-mi ofere un tratament pentru că se cunoșteau prea puține lucruri despre acest subiect.

De ce? Pentru că cei care nu știau prin ce trec nu îmi puteau citi cum trebuie simptomele iar unii medici chiar se fereau să-și dea cu părerea sau să mă ajute concret. Spuneau că nu sunt sufieciente studii până la ora aceasta care să evidențieze efectele depresiei asupra mamei sau a fătului în cele 9 luni de sarcină.

Cum să-ți dai seama dacă ceea ce simți este depresie sau dacă nu cumva hormonii tăi îți joacă feste?

depresia in sarcina.PNG

Știm cu toții că femeia însărcinată trece prin diferite stări emoționale, de la râs la plâns, de la bucurie la tristețe. Fie că i-a căzut înghețata pe jos, fie că a observat că nu se mai poate încălța singură, fie că i se pare că a luat prea mult în greutate sau că cineva i-a zis ceva care ei i s-a părut extrem de dureros, femeia gravidă poate plânge la loc comanda. Toate aceste stări sunt normale și îți vei aminti râzând de ele după ceva timp.

Însă, în cazul depresiei stările emoționale ale viitoarei mămici se transformă în adevărați balauri care o însoțesc clipă de clipă și nu o lasă să se bucure ca altădată de lucrurile care îi făceau plăcere. Petrece tot mai mult timp singură, se izolează, doarme exagerat de mult sau aproape deloc, nu mai mănâncă cum trebuie și nu se mai îngrijește de ea și de sarcină.

 

radu leca 1.PNG

L-am întrebat pe domnul Radu Leca, medic psiholog clinician, mai multe despre cum putem recunoaște aceste simptome. Iată ce mi-a răspuns:

După ce gândurile sunt furate de depresie, subiectul devine sclavul propriilor proiectii. Friciile devin realitate iar subiectul este captiv intr-un Univers pe care il conduce dar in care se simte si invitat. Rusinea este inlocuită de tristete, sentimentele materne nu se formeaza, valoarea subiectului se convertește în ceva aflat in permanentă involutie.

Simptomele depresiei sunt:

 • lipsa totală a energiei. Subiectul are senzația că nici măcar nu poate gândi.
 • incapacitatea de a dormi. Subiectul are impresia că greșește, se gândește la greșeală, nu se poate relaxa îndeajuns ca să poată adormi.
 • lipsa reală a apetitului. Subiectul nu simte nevoia să se hrănească, știind în inconștient că dacă acest lucru se întâmplă, există șanse foarte mari să redevină funcțional
 • stare neobisnuită de oboseală chiar și după partide de somn de 8-10 ore
 • apariția fricilor/a anxietății
 • confuzii ilogice ce par framântări personale
 • îngrijorare asupra tuturor schimbărilor fizice sau de viață ce pot apărea după naștere
 • lipsa încrederii în propriile gânduri
 • tristețe fară margini.

Duceam o viață perfectă. De ce mi se întâmplă mie asta?

Nu încerca să te învinovățești sau să pui punctul pe o anumită rană care crezi că ți-ar fi declanșat aceste stări ce-ți conduc viața acum.

Cauzele depresiei pot fi multiple, luate separat sau combinate:

 • probleme în relația cu partenerul
 • teama pierderii locului de muncă după naștere
 • posibile tratamente de fertilitate
 • sarcini pierdute anterior
 • istoric depresiv anterior
 • traume sau abuzuri din trecut etc.

Gândește-te că depresia atacă mișelește, când nici nu te aștepți sau când viața ta părea mai fericită ca oricând. Nu treci doar tu prin asta. Mai există milioane de femei pe planetă care trec prin stări de disperare și tristețe de necontrolat. Important este însă să vrei să te ridici din această amorțeală a sufletului tău și să ceri ajutor.

Este afectat copilul/ fătul de stările mele în toată perioada aceasta ?

Depresia netratată poate reprezenta un risc atât pentru mamă cât și pentru copil. O alimentație proastă împreună cu un comportament distructiv nu fac bine deloc niciunuia dintre ei.

Studiile care s-au făcut au demonstrat că mamele care nu și-au tratat depresia din timpul sarcinii au prezentat un risc mai mare de naștere prematură sau de o greutate mai mică a copilului la sosirea pe lume. De asemenea, bebelușul ar putea fi  mai agitat sau, din contră, mai letargic decât ar fi normal pentru un nou-născut.

Simt o permanentă stare de teamă. Teamă că nu voi fi o mamă bună, că nu mă voi descurca, că situația mă depășește. Este normal?

Toate mamele din lume își pun cel puțin o dată pe zi problema că nu se descurcă așa cum și-ar dori sau că lucrurile nu le ies cum trebuie în creșterea copiilor. Toate, dar absolut toate, simțim că dăm cu bâta-n baltă, mai mult sau mai puțin. Ne documentăm prin mii de surse cum să aducem pe lume copii perfecți și cum să fim noi, la rândul nostru, mame perfecte însă, crede-mă pe cuvânt, că până nu îți vei lua copilul în primire nu ai de unde să știi ce să faci cu el, ce e mai bine pentru el și pentru tine.

Da, este normal să te temi. Asta te pune în gardă și te pregătește pentru viața de mămică, însă nu este normal ca această teamă să te însoțească clipă de clipă și să te controleze. Așa că nu pune presiune exagerată pe umerii tăi pentru că nu este cazul. Înspiră adânc, ieși la aer curat, fă un efort și privește în jurul tău și iartă-te.

Eu cred cu tărie un lucru: că Dumnezeu nu ne trimite bebelușul împreună cu instrucțiunile de folosire, însă imediat după naștere ne înzestrează pe toate cu absolut tot ce ne trebuie pentru a ne descurca cu mogâldeața de om pe care ne-a dat-o în grijă.

Așa că fii optimistă. Te vei descurca excelent, așa cum s-au descurcat și alte milioane de mame care în timpul sarcinii au crezut că le fuge pământul de sub picioare.

Ce să fac ca să trec peste stările acestea și să mă bucur de sarcină?

În primul rând, fă un efort și privește în oglinda sufletului tău. Dacă te îngrijorează ce vezi acolo și dacă simți că „Impune-ți să gândești pozitivˮ nu mai este o soluție pentru tine, caută cât mai repede ajutor. Discută cu partenerul tău, cu prietena ta, cu părinții tăi, cu un duhovnic dacă ai, cu oricine crezi că te-ar putea ajuta. Îmi poți scrie și mie dacă tu crezi că asta ți-ar fi de folos să te descarci. Însă cel mai bine ar fi să cauți un psiholog. El este singurul care are pregătirea necesară să analizeze stările tale și să te ajute să treci cu bine peste ele. Veți construi împreună pașii necesari vindecării tale și nu te vei mai simți singură în lupta pe care o duci cu tine însăți.

Și nu, nu ești nebună dacă ajungi la psiholog sau dacă suferi de depresie. Înlătură această etichetă pur românească din mintea ta și fă ce este mai bine pentru tine și copilul tău.

Această postare este despre mine și despre experiența mea în lupta cu depresia. Dacă tu sau cineva apropiat ție se confruntă cu stări prelungite de tristețe sau de anxietate nu întârzia să ceri ajutor de specialitate din partea unui medic. Domnul doctor Radu Leca, psiholog clinian, poate fi contactat pentru programări la numărul de telefon 0741. 101 881. Îl poți găsi și pe pagina sa de facebook dând click aici .

Dacă nu ai cu cine să vorbești, te simți singură și crezi că ai ajuns la capătul puterilor nu uita că mai sunt și alte mame care au trecut sau care trec prin depresie și înving în fiecare zi această boală. Mă poți contacta pe e-mail la mamiblog@prafmagic.com sau pe Facebook dacă dorești un umăr pe care să te sprijini pentru a trece peste această perioadă în care crezi că totul mai bine s-ar sfârși. Există viață după depresie. Vei fi bine. Continuă să lupți. Ai nenumărate motive pentru care trebuie să o faci.

depresia-in-sarcina