Top

Pentru unele femei sarcina este un motiv de bucurie, de împlinire. Pentru altele nu. Ce spune specialistul?

depresia prenatala.PNG

Pentru multe femei sarcina este un motiv de bucurie, de împlinire, însă pentru unele dintre noi venirea pe lume a unui copil (sau a încă unui copil) poate aduce o permanentă stare de teamă, de anxietate, de îngrijorare sau de tristețe. Se cunosc foarte multe lucruri și s-au scris zeci de mii de articole despre depresia postpartum, însă despre depresia prenatală se știu foarte puține până la acest moment.

Depresia este o boală. Ca orice altă boală. Și trebuie tratată ca atare. În toată lumea, una din șapte femei însărcinate suferă de depresie. Una din 7! Ați citit bine. Din păcate însă, e posibil ca numărul lor să fie mai mare dacă luăm în calcul faptul că unele diagnostice sunt eronate și stările depresive ale gravidei sunt puse pe seama hormonilor din sarcină. Nimic mai grav, pentru că urmările pentru mamă și făt pot fi periculoase dacă depresia rămâne nediagnosticată și, evident, netratată la timp.

Povestea depresiei mele în cea de-a doua sarcină v-am spus-o într-un articol anterior. Nu mi-a fost deloc ușor să mă lupt cu toate stările mele și nici să găsesc ajutor specializat bine pregătit pentru acest subiect. Al depresiei din timpul sarcinii. Mulți medici o dau din colț în colț de teamă să trateze femei gravide pentru că nu știu ce efecte pot apărea asupra fătului. Sunt prea puține studii la nivel mondial care să-i ajute și atunci nu se bagă.

L-am rugat pe domnul Radu Leca, psiholog, să mă ajute și astăzi cu câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit pe email de la mămici sau femei gravide care se confruntă sau care s-au confruntat cu depresia în timpul sarcinii.

Sufăr de depresie și anxietate prenatală. Ce pot face să fiu bine și când trebuie să apelez la ajutor specializat?

La psiholog trebuie să se apeleze imediat după ce au apărut primele semne ale depresiei. Tristețe care nu mai trece, frici nejustificate care nu te lasă să dormi sau scenarii negative care te îndeamnă la izolare sau mai rău. Recunosc faptul că există viitoare mame ce din luna a 6-a merg odată pe săptămână la psiholog, având ca dorință principală propria înțelegere (relația cu Sinele după apariția copilului). ˮ

depresia-in-sarcina.PNG

Dacă și tu simți că te afli într-o astfel de situație primul lucru pe care trebuie să-l faci este să recunoști că ai nevoie de ajutor specializat. Și cu cât mai repede cu atât mai bine pentru tine și pentru făt. Discută cu medicul obstetrician care îți urmărește sarcina, cu partenerul tău sau cu cineva apropiat și apoi programează-te la o întâlnire cu un psiholog sau psihoterapeut.

Poți începe o serie de ședințe individuale de psihoterapie, poți intra în comunități/focus-grupuri de suport pentru femeile care luptă cu depresia ca și tine, poți chiar să urmezi și un tratament medicamentos dacă se impune.

Așadar, nu trebuie să stai și să suferi în tăcere. Cere ajutor imediat.

Depresia mea va afecta evoluția sarcinii și ulterior copilul?

Aici avem mai multe povești spuse de specisliști în psihiatrie și psihologie, aflați în stadii diverse de dezvoltare profesională și personală. Unii spun că transmisia genetică către făt a depresiei este inevitabilă. Dacă Mama este depresivă și copilul se dezvoltă având această programare genetică. Alții spun că nu există o legatură demonstrată științific până acum între depresia Mamei și depresia copilului. Eu vă invit cu drag să gândiți. Cu ajutorul logicii primim răspunsuri ce provoacă frică dar care ne susțin în drumul către normalitate. Vă rog să răspundeți în minte la urmatoarele 3 întrebări: Este adevărat că viitoarele mame au pofte pe parcursul sarcinii și că odată satisfăcută pofta, aceasta se diminuează mult sau dispare? Este adevărat că dacă viitorul copil, aflat acum în stadiul de formare, nu ar fi fost mulțumit de ceea ce primea aveați grețuri? Este adevărat că simtiți că puteți comunica cu viitorul copil? Răspunsurile dumneavoastră duc către următoarea concluzie: tot ceea ce realizați și gândiți în perioada sarcinii influențează formarea copilului.ˮ - Radu Leca, psiholog clinician.

Antidepresivele și sarcina. Sau când impune-ți singură să fii bineˮ și gandește pozitivˮ nu mai funcționează.

Pentru mine personal tratamentul prin psihoterapie nu a funcționat extraordinar de bine pe perioada sarcinii cu Eva. Starea mea de anxietate ajunsese la cote maxime, iar faptul că suferisem anterior și de depresie postpartum după prima sarcină cred că a contribuit foarte mult.

Am avut șansa de a întâlni oameni și medici minunați, curajoși dar și bine pregătiți care mi-au spus că este necesar să încep un tratament medicamentos dacă vreau să o scot la capăt cu bine. Știți cum se îngrijorează gravidele când trebuie să ia fie și doar un paracetamol, deci vă puteți imagina cât de groaznic mă măcinam eu la gândul că trebuie să urmez un tratament cu antidepresive.

M-am documentat mult (m-au ajutat evident și doctorii) și am aflat că este o întreagă dezbatere la nivel mondial cu privire la siguranța utilizării antidepresivelor în sarcină. Ce se știe cu certitudine este că toate medicamentele trec prin placentă și că cele mai frecvente efecte adverse sunt nașterea înainte de termen sau o greutate mai mică a copilului la naștere.

Însă când vorbim despre o depresie severă, balanța risc-beneficiu ar trebui, după părerea mea, să încline în favoarea beneficiului. O gravidă care nu se hrănește în timpul sarcinii, care nu mai are dorința de a trăi, care nu-și ia medicamentele prenatale cu conștiinciozitate și care nu se mai poate îngriji de sufletul ei va expune fătul unui risc infinit mai mare decât urmarea unui tratament antidepresiv.

Iată ce spune și psihologul Radu Leca: „Oficial antidepresivele nu influențează în mod direct sarcina. Vezi citalopramul, fluoxetina și sertralina care sunt inhibitori selectivi ai captării de serotonină. Deasemenea, psihiatrul spune clar, dacă femeia însărcinată a început sarcina având tulburări psihice anterioare atunci medicamentația este obligatorie pe tot parcursul sarcinii. Depresia nu este un moft. Psihologul clinician susține total depresivul, dar fără medicamente acest lucru este de multe ori anevoios și uneori imposibil. ˮ

Știu sigur că veți dori să aflați ce efecte au avut antidepresivele asupra mea și a copilului. Tot ce vă pot spune până la acest moment, din toate analizele și monitorizările pe care i le-am făcut la zi, Eva este un copil perfect normal, sănătos chiar dacă eu am urmat un tratament atidepresiv în sarcină. Întradevăr, s-a născut cu o lună mai devreme însă asta nu o pot pune direct pe seama tratamentului ci mai degrabă pe seama celor două intervenții chirurgicale la genunchi (cu anestezie!) pe care a trebuit să le suport în timpul sarcinii cu ea.

Da, mai știu și că va fi posibil predispusă la depresie când va fi adult, însă cine nu este în zilele noastre (cu toate problemele sociale pe care le avem) predispus la depresie? Mizez însă pe faptul că eu am trecut prin asta, că voi putea să identific la ea eventualele semne ale depresiei și că o voi putea sprijini cu toată ființa mea.   

Dacă am avut depresie prenatală e posibil să mă confrunt cu această problemă și după ce nasc?

De obicei femeile care au avut depresie prenatală, indiferent de sursa depresiei, se vor întoarce inconștient căutând stările depresiei, după naștere. De ce? Din frica eșecului, din lipsa susținerii în familie, din diverse motive ce țin de religie sau chiar de sexualitate. Dar nu este obligatoriu să se întâmple așa. ˮ, spune specialistul.

În încheierea acestui articol nu vreau să-ți mai spun decât un singur lucru. Oricât de întuneric ar fi astăzi în jurul tău, poate fi mai bine de-atât. Stă doar în puterea ta să tragi draperiile și să lași lumina să intre. Dacă nu ești bine cu tine nu-ți fie frică să recunoști. Cere ajutor. Vei descoperi o mulțime de oameni gata să-ți sară în ajutor.

Nu uita că nu ești singură!.png

Această postare este despre mine și despre experiența mea în lupta cu depresia. Dacă tu sau cineva apropiat ție se confruntă cu stări prelungite de tristețe sau de anxietate nu întârzia să ceri ajutor de specialitate din partea unui medic. Domnul doctor Radu Leca, psiholog clinian, poate fi contactat pentru programări la numărul de telefon 0741. 101 881. Îl poți găsi și pe pagina sa de facebook dând click aici .

Dacă nu ai cu cine să vorbești, te simți singură și crezi că ai ajuns la capătul puterilor nu uita că mai sunt și alte mame care au trecut sau care trec prin depresie și înving în fiecare zi această boală. Mă poți contacta pe e-mail la mamiblog@prafmagic.com sau pe Facebook dacă dorești un umăr pe care să te sprijini pentru a trece peste această perioadă în care crezi că totul mai bine s-ar sfârși. Există viață după depresie. Vei fi bine. Continuă să lupți. Ai nenumărate motive pentru care trebuie să o faci.