Top

Hai să mai facem unul! mă surprinde el. Hai! mă surprind eu și mai tare.

Sau cum se schimbă viața când ai doi copii.

Mult timp după ce s-a născut Matei mi-am jurat că n-o să mai fac copii în viața mea. Eu și M. am fost părinți singuri, fără ajutoare din partea bunicilor sau a vreunei mătușe care să ne dea vreo mână de ajutor. Tot ce făceam și oriunde plecam era condiționat de copil. Adio cumpărături liniștite, adio vacanțe cu prietenii fără copii, adio plimbări și vizite oricând și oriunde. Adio liniște și viață!

Însă teama că abia ne descurcăm cu un copil darămite cu doi a început să se mai risipească pe măsură ce Matei a cresut. Parcă începusem să dăm iar de bine. Nopțile nedormite erau amintire iar scutecele și crizele de colici parcă nici n-au existat. Copilul nostru era liniștit, mergea la grădi, se făcea înțeles dacă avea nevoie de ceva iar somnul era neîntrerupt.  Dar atunci când vedeam copii mici prin parcuri mai-mai că ni se făcea dor de o bebelușeală.

Avea aproape 4 ani Matei când m-a întrebat: Mami, de ce nu vorbești cu Doamne Doamne să pună o frățioară la tine în burtică? și îi povestesc seara lui M. ce m-a întrebat puștiul.

Hai să mai facem unul! mă surprinde el.

Hai! mă surprind eu și mai tare.

Și uite așa ne-am pus noi pe vorbă cu Doamne Doamne și l-am convins să ne dea o frățioară. Și El ne-a trimis-o.

Mii de gânduri și frici am avut pe toată perioada sarcinii. Dacă nu ne vom descurca, dacă nu o voi iubi la fel de mult ca pe Matei, dacă, dacă, dacă? Adevărul și concluziile despre viața cu doi copii am putut să le trag abia acum, la 3 ani de la nașterea Evei, când mi s-au mai liniștit și mie creierii.

viata cu 2 copii, al doilea copil, praf magic, mama cu doi copii, am doi copii, e greu cu doi copii

1. Inima ta de mamă nu se împarte în două ci se dublează. Auzeam frecvent de la mămicile cu doi copii cum se împarte inima în două și cum fiecare copil își primește partea în mod egal. Parcă și vedeam în mintea mea cum se rupea el corazon și cum măsuram cu rigla cele două bucăți ca nu cumva unul să ia mai mult decât altul. Doamne ferește să fac diferențe între copii! Pentru mine, în realitate, nu a fost deloc așa. Ba simt că ar trebui să mă duc la un cardiolog pentru că inima mea parcă e mai mare și mai plină de iubire ca oricând. Și nu am scos-o să le-o impart copiilor ci o păstrez în siguranță la mine în piept.

2. Timpul liber e rar. Atât de rar încât e aproape inexistent. Ok! Nu vă mai mint. Nu mai există timp liber. Și dacă există pe undeva, eu nu l-am găsit. Când te lasă unul, te ia altul. Și tot așa.

3. Te năpădesc amintirile.  Ai uitat cum se schimbă un scutec  sau cum stă treaba cu diversificarea? Nici o problemă. Îți vei aminti totul de parc-a fost ieri. Îți vei aminti și de colici, și de Nu pune mâna acolo că e uf-uf! si de toate. Inevitabil vor apărea în gândurile tale și La primul parcă nu a fost așa! sau Hm, cu celălalt nu am trecut prin asta!

4. Geanta ta de ieșit în parc devine mai grea. Acum nu mai pui doar o sticlă de apă ci două. Două din orice. Două  schimburi, două  fructe, două  sandvisuri, două  jucării. Chiar și timpul pe care îl petreci pregătind geanta și copiii se multiplică cu doi.

5. Coșul de rufe e mereu plin iar mașina de spălat își dă duhul spălând aproape zilnic. Aici nu cred că e nevoie să vă povestesc mai multe.

6. Îți pasă mai puțin. Îți pasă mai puțin de cum zice lumea că ar trebui să crești un copil, nu te mai enervezi când e dezordine în casă și parcă uneori nici nu mai auzi gălăgia din jurul tău. Dacă și-a scăpat copilul suzeta pe jos și apoi și-a băgat-o înapoi în gură nu te mai panichezi de toate bolile. Îți spui calm Las-o că merge și-așa și treci mai departe.

7. Se inchide cercul. Înainte să nasc cel de-al doilea copil auzeam foarte des vorbele astea în jurul meu. Și tind să le dau dreptate pentru că simt cum mă cuprinde un sentiment de împlinire, de întregime. E ca și cum aș fi știut dintotdeauna că  Eva trebuia să vină în viața noastră și că până a sosit ea noi aveam familia incompletă. Venirea ei pe lume a închis acest cerc, această senzație de gol.

Sunt o mulțime de lucruri care se schimbă atunci când apare al doilea copil în familie.

Unele zile sunt grele, istovitoare și lungi. Însă sunt altele atât de minunate încât îți vine să te întrebi de ce ai așteptat atât de mult până să mai faci un copil. Când îi vezi cum se joacă, cum aleargă unul după altul, cum se îmbrățisează sau chiar cum se cicălesc realizezi că viața ta este exact așa cum ar trebui să fie. Minunată!

viata cu doi copii, astept al doilea copil, un copil sau doi, am doi copii, cum e cu 2 copii, praf magic