Top

Ești o mamă din generația Millennials? Poți spune tuturor că ești cea mai bună mamă care a existat vreodată!

Sunt mama a doi copii minunați și fac parte din categoria Millennials-ilor. Nu pentru că vreau sau am ceva de spus în privința asta ci pentru că așa ne-a împărțit societatea: pe generații. Generația X, generația Y și generația Z.

Generația Z sunt părinții noștri sau cei născuți între 1961 și 1980 (conform Wikipedia), Generatia X suntem noi, milenarii, care am apărut pe lume între 1980 și mijlocul anilor 90, iar Genereția Z este a celor care astăzi sunt adolescenți. De ce ne-or fi împărțit așa pe categorii? Ca să ne pună etichete, să ne definească trăsăturile și stilul de viață, să ne găsească stereotipii probabil. În felul ăsta știu cum să ne conducă, cum să ne facă marketing, cum să se raporteze la noi.

Întorcându-mă la generația mea de mame, pot să spun în numele tuturor milenarelor că ne-am săturat să auzim Pe vremea mea... sau Înainte...

Da știm, pe vremea ta femeia strângea piatra în mâini și storcea apă din ea, însă asta nu înseamnă că noi suntem mai prejos sau mai neștiutoare decât voi. Ba chiar afirm fără teamă că noi suntem cele mai bune mame din toate timpurile. Mai bune decât cele dinaintea noastră și poate mai bune chiar decât cele ce ne vor urma.

1. Suntem independente, puternice și responsabile

Noi, mamele astea tinere, apreciem ajutorul altora când ni se oferă, însă nu îl căutăm neapărat. Am învățat destul de devreme că trebuie să ne descurcăm pe puterile noastre și că nimic nu vine fără muncă și implicare. Nu primim totul de-a gata pe tavă. Fie pentru că nu are cine să ne ofere toate astea, fie pentru că am constatat că ceea ce facem noi cu mâna noastră iese la final așa cum ne-am dorit.

mama-independenta.PNG

Dacă pe vremuri a fi mamă singură (divorțată) era o catastrofă și o rușine, noi am schimbat percepția lumii pentru că am demonstrat că putem și singure! Putem să ne creștem copiii și fără să ne compromitem unei relații toxice. Am înțeles că binele copiilor  înseamnă și binele nostru așa că nu am acceptat ca cei mici să ne vadă prizonierele unei căsnicii nefericite, sau mai grav, violente.

Mai presus de orice pentru noi mamele prezentului este sănătatea emoțională a copiilor noștri. Și pentru a dobândi acest lucru luptăm precum leoaicele. Ne construim o carieră, cumpărăm sau închiriem singure o casă și ne bazăm pe finanțele proprii. A fi o mamă bună și a crește frumos un copil nu înseamnă că e obligatoriu ca la celălalt capăt al mesei să stea un mascul alpha. Chiar dacă portretul idealal unei familii este ca în poză să fie și El, nu mai este neapărată nevoie să fie așa.

2. Creștem odată cu tehnologia și știm să ne folosim de asta

Tehnologia a crescut și crește odată cu noi. Trăim în social media și cu smartphonul lipit de mână, însă asta nu e obligatoriuun lucru rău.

Am învățat că informația înseamnă putere. Putere de a alege ce e mai bun pentru noi și copiii noștri. Nu mai primim totul de-a gata fără să verificăm. Verificăm pe bloguri, pe site-uri de specialitate din țară și din afară, pe forumuri, pe google. Și foarte bine facem. Pentru că nu doar o dată ni s-a dovedit că ceea ce ni s-a recomandat de către prietena, mătușa, bunica, vecina de peste gard sau chiar de către medic era și bun pentru noi.

 
cea mai buna mama millennials.PNG
 

3. Credem în puterea exemplului și îl cultivăm și copiilor noștri

Schimbarea se întâmplă odată cu noi și din noi. Iar când vine vorba de copiii noștri am conștientizat că nu le putem cere să fie buni, corecți și puternici dacă noi nu suntem la fel. Nu le pretindem să citească fără ca noi să punem mâna pe carte, nu le cerem să aibă grijă de mediul înconjurător în timp ce noi aruncăm ambalajul pe jos, nu le impunem să fie puternici dacă nu le demonstrăm că noi ne încumetăm să mutăm munții din loc.

Ne înconjurăm copiii de oameni și activități de la care au ce învăța. Le scoatem în evidență avantajele Binelui și suferința Răului, sprijinind și încurajând faptele bune. Îi învățăm să dăruiască din ceea ce au ei și altora mai puțin norocoși.

 
donam
 

4. Competitia este pentru noi o provocare de a deveni mai bune

Ai văzut, țață Ileana, ce și-a luat Maria? Și ai văzut că l-a trimis pe fiu’su Ionel să învețe la oraș? Ce-i mai place să se dea mare!

Acesta este un gen de conversație frecvent întâlnit în trecut la sate. Și nu cred că doar la sate. Și din păcate nu cred că a rămas în trecut. Îl mai auzim și astăzi pe la bunicii noștri sau chiar și pe la cei de-o vârstă cu noi, dar ascuns sub alte formulări.

Ce vreau eu să zic aici e că românul este de felul lui un om bun dar cam invidios. Și-a pus mereu problema că altul are și el nu. Și dacă ar putea să-i omoare capra vecinului fără să fie prins ar face-o fără să stea pe gânduri.

Ei bine, noi astea tinere de avem acum copii, am observat comportamentele astea și le-am corectat pentru cei mici ai noștri. I-am învățat să se uite mai mult la ei înșiși și la ce îi face fericiți și mai puțin la colegul. Noi am văzut că invidia urâțește sufletele și nu vrem ca puii noștri de oameni să crească cu inimile mutilate. Așa că le-am arătat că dacă își doresc ceva trebuie să muncească, fără să irosească timp și energie pe un sentiment atât de mârșav cum este invidia.

Pentru noi, dacă Maria a reușit să-și împlinească visul este un semn că se poate. Se poate ca și noi să reușim. Și atunci ne punem serios pe treabă. Ne-am autoeducat genele alea invidioase și am reușit să ne bucurăm pentru Maria în loc să îi săpăm o groapă. Ba chiar o întrebăm cum a reușit și ce avantaje i-a adus schimbarea ca să învățăm de la ea să fim și noi mai bune.

5. Nu suntem doar mame. Suntem angajate cu normă-ntreagă, suntem soții îngrijite și iubitoare, suntem femei extraordinare

Știți conceptul ăla de 3xFemeie? Pentru noi a fost inventat. Noi am fost sursa de inspirație.

Mamele din ziua de azi și-au construit singure o carieră, un drum care să le umple de satisfacții și care le motivează intelectual. S-au pregătit intens, au studiat, și-au luat diplome și certificări în orice domeniu le-a interesat și nu s-au oprit nici o clipă din învățat. Iar toate astea nu le-au împiedicat să aibă și grijă de copii. Plătesc bone, duc copiii la creșe și grădinițe și merg mai departe la job.

Seara își pun fără probleme șorțul la brâu și pregătesc o cină delicioasă la care îi adună laolaltă pe toți ai casei. Și nu uită ca înainte să încheie ziua să se pieptene, să-și ascundă cearcănele și să se cuibărească la pieptul bărbatului lor.

 

puternica.PNG

Așadar, să nu vă fie teamă fetelor să vă mândriți cu ceea ce sunteți și cu modul în care vă creșteți voi copiii. Duceți fără teamă vorba mai departe că sunteți cele mai bune mame pentru că Pe vremea mea nu merită să mai ajungă la urechile voastre.

Mamele „din ziua de aziˮ și-au luat viața în propriile mâini. Ele modelează lumea, o fac mai bună, mai educată și mai puternică. Așadar, felicitări mamelor milenare! Sunteți cele mai tari!

 

Dacă-ți plac articolele mele și vrei să fii la curent cu trucurile care îmi fac viața de părinte mai ușoară, te invit să dai LIKE paginii de facebook cu praf magic.