Top

Pro sau contra jocurilor video și a gadgeturilor pentru copii? Un alt punct de vedere despre subiect.

Tableta, televizorul, smartphone-ul, calculatorul, laptopul și jocurile video fac parte din realitatea vremurilor noastre. Petrecem ore bune din zi scrolând informații sau jucându-ne pe telefon și chiar dacă ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că am adaptat foarte multe dintre activitățile zilnice la tehnologia prezentă.

Acum nu mai facem mâncare după caietul de rețete al mamei ci după JamilaCusine (I♥Jamila), nu mai cumpărăm ziare - citim știrile din online, nu mai scoatem nasul pe geam să vedem cum e vremea - ne uităm pe AccuWeather, nu mai sunăm la taxi - îl chemăm prin aplicație, nu mai socializăm în weekend cu pretenii - îi urmărim pe Facebook, nu mai mergem la medic - întrebăm pe forumuri, nu mai citim cărți (doar) tipărite – menținem încărcată bateria la Ebook.

Să nu mă înțelegeți greșit. Nu văd nimic rău în asta. E mersul logic al schimbării. Însă schimbarea aceasta nu vine doar pentru noi ci și pentru copiii noștri. Și o să vă dau exemplul personal. Matei și Eva ar prefera de o mie de ori să joace Minecraft Creative pe calculator în loc de un Lego clasic, un LittleBigPlanet pe PS4  în loc de V-ați ascunsa, Samsung EduPedia pe TV în loc de enciclopedii și atlase, TocaBoca pe telefon în loc de Să colorăm frumos.

Deci, dacă noi adulții am îmbrățișat schimbarea și am profitat de avantajele ei, pentru copiii noștri de ce ar sta lucrurile diferit?

Copilăria anului 2018 nu seamănă cu cea din anii ’90, asta e clar. Eu, spre deosebire de mama mea acum 30 de ani, trebuie să fiu mai atentă la ce se joacăcum se joacă și cât timp se joacă copiii. Tentațiile sunt mai mari, riscurile pândesc aproape la orice pas, iar programul de lucru al părinților este din ce în ce mai lung.

Nu vreau ca acest articol să se transforme într-o lecție despre pericolul dependenței de gadget-uri asupra copiilor și nici despre cum să îi țineți departe de ele. Au facut-o alții cu studii importante înaintea mea și au facut-o foarte bine.

Eu vreau să vă vorbesc despre MODERAȚIE.

Cuvântul de bază în familia noastră este moderația. În tot ceea ce facem noi căutăm să avem un echilibru. Adică să nu exagerăm și să nu facem lucrurile nici prea-prea, nici foarte-foarte, iar gadgeturile, jocurile video sau timpul petrecut la televizor nu fac excepție de la acest cuvânt. În traducere pentru copiii mei: ne putem bucura de tehnologie, însă după niște reguli clare, discutate și agreate împreună.

Cred că e foarte important să le explicăm copiilor pe înțelesul lor care sunt pericolele la care noi părinții îi expunem de bună voie dacă îi lăsăm să petreacă prea mult timp în fața ecranelor. Dacă ei înțeleg că prea mult nu e bine, atunci munca noastră de lămurire e pe trei sferturi rezolvată.

Eu le-am spus copiilor mei că dacă îi las să se joace prea mult la tabletă, la calculator sau consolă:

- nu se vor mai odihni cum trebuie și asta le va afecta, printre altele, sănătatea și performanțele școlare;

- își vor pierde interesul pentru alte jocuri sau activități recreative, iar farmecul și plăcerea copilăriei este să explorezi lumea din jur și să faci multă mișcare prin joacă. Mișcare = Sănătate;

- comportamentul lor s-ar putea schimba și ar putea avea tendința de a se enerva mai ușor și de a deveni mai violenți.

Reguli de folosire a telefonului, a tabletei, sau a consolei pentru copii (în casa noastră):

· Matei (8 ani) - 2 ore/zi, doar vinerea și în weekend și doar după ce ne-am făcut temele și am citit. Eva (3 ani) –  între 15-30 de minute/zi în aceleași zile ca și Matei.

· Nu folosim gadgeturile la masă. Nici ca să le distragem atenția să mănânce ceva ce nu le place și nici ca să-i mai ținem liniștiți pe scaun până termină tot din farfurie.

· Jucăm doar jocuri aprobate de către mami sau tati și nu descarcăm/instalăm jocuri noi fără acceptul lor. O singură dată au încălcat regula și au primit sancțiune o săptămână fără. Nu s-a mai întâmplat de-atunci.

· Nu ne jucăm înainte de culcare.

· Nu jucăm online și oprim wifi-ul.

reguli.PNG

Și părinții au reguli.

Pentru că nu putem să pretindem copiilor să se comporte într-un fel dacă noi facem contrariul. Așadar:

· După serviciu lăsăm telefonul deoparte și nu-l folosim decât dacă avem nevoie să sunăm pe cineva .

· Nu stăm pe telefon în timp ce copiii se joacă prin casă. Fie intrăm în joaca lor, fie citim, fie ne căutăm de treabă. Cu sigurantă se găsește ceva de făcut prin casă.

Ce jocuri joacă copiii mei?

Minecraft – este preferatul lui Matei. E un joc cu mai multe module. Unele dintre ele pot fi de-a dreptul oribile, cu scene în care apar niște zombi care trebuie uciși cu arme pe care care le construiește jucătorul. Matei joacă modulul Creative pentru că îi place să construiască diferite clădiri sau zone de locuit pentru personajul său și pentru animale. Se poate juca și pe tabletă dar și pe consolă sau PC.

LittleBigPlanet – este un joc disponibil atât pentru PC sau PlayStation cât și pentru Android sau iOS, din câte știu. Copiii se pot aventura și construi o lume a lor, cu personaje foarte haioase care au corpul facut parcă din impletitură de mohair. Se recomandă copiilor de la 7 ani în sus.

Reader Rabbit – este un joc care poate fi jucat și de către Matei dar și de către Eva. Iepurașul și prietenii săi îi ajută pe copii să deseneze sau să rezolve probleme de logică și matematică, spre exemplu. 

TocaBoca – este un joc disponibil atât pe Android cât și pe iOS. Este preferatul Evei. Are mai multe module/versiuni, însă majoritatea sunt cu bani (cred că undeva la 5lei/versiune). Eva joacă TocaBoca Kitchen, TocaBoca Doctor și TocaBoca Pets.

YouTube Kids – aplicație creată de Google atât pentru Android cât și pentru iPhone. Are categorii diferite de cântecele și videoclipuri, Alfabet, Animale, Mașini, Desene animate, Educație, National Geographic, Călătorii etc. Eva îl găsește foarte interesant. În plus, eu nu trebuie să stau în preajma ei când îl folosește pentru ca e child safe, adică nu conține reclame sau videoclipuri decât pentru copii, fără limbaj urât și fără violență.

jocuri pentru copii, aplicatii pentru copii, muzica pentru copii

 

Copiii voștri ce jocuri preferă și cât timp petrec în fața ecranelor? Nu vă sfiiți să împărtășiți asta cu restul părinților care citesc. Praf magic nu emite enunțuri de judecată și nici nu tolerează lipsa de toleranță și democrație ;-).