Top

Ce le spunem copiilor despre Paști?

ce-le-spunem-copiilor-despre-paști

În perioada aceasta dinaintea Paștelui îmi amintesc de parcă a fost ieri cum ne pregăteam acasă la părinți pentru această mare sărbătoare.

Începeam curățenia generală cu vreo două săptămâni înainte și întorceam toată casa pe dos. Nu rămânea nici un colț necurățat, nelustruit. Era o forfotă continuă și o muncă de echipă extraordinară. Fiecare dintre noi știam ce aveam de făcut și nu ne lăsam până nu ne duceam misiunea la bun sfârșit. Săptămâna Mare era dedicată cumpărăturilor. Tata avea grijă ca toți să avem haine noi iar mama se preocupa de toate cele necesare pentru masa de Paște.

Mă trag dintr-o familie în care spiritul credinței a fost mereu prezent. Părinții mei m-au învățat să mă rog și să văd binele si frumosul în orice om și lucru din jurul meu. Nu am crescut cu frica de Dumnezeu pentru că ai mei nu mi-au spus c-o să mă bată Doamne-Doamne dacă n-o să fiu cuminte, însă mi-au explicat de ce e bine să iubesc, să iert, să fiu om.

Credeam fără să cercetez și fără să întreb De ce. Și nu îmi amintesc vreodată să fi discutat în copilărie cu ai mei despre Patimi, despre Înviere sau despre Paște. Nu știu de ce. Simțeam importanța acestei sărbători, o cinsteam însă nu întrebam nimic. Era ca un subiect tabu.

paste 12.PNG

Astăzi însă vremurile s-au schimbat. Păstrez împreună cu familia mea tradițiile învățate în copilărie, însă orice lucru pe care îl facem trezește în copiii mei un continuu De ce, o abordare foarte diferită față de cea pe care o aveam eu când eram copil. Eu luam totul așa cum mi se dădea însă copiii mei vor un răspuns și un motiv pentru absolut tot ce facem zilele astea.

Cea mai mare nelămurire a copiilor mei în perioada aceasta e de ce avem atât de multă agitație în casă.

Le-am explicat că ne pregătim pentru cea mai mare sărbătoare a noastră, a creștinilor. Că trebuie să ne curățăm casele dar și sufletele, ca să primim spiritul lui Doamne-Doamne așa cum se cuvine printre noi.

De ce este această sărbătoare atât de importantă, mami?

Este foarte dificil să le vorbești unor copii mici despre răstignire, patimi, sacrificiu. Sunt cuvinte foarte grele pentru ei și cu siguranță nu sunt pregătiți nici intelectual și nici emoțional să primească astfel de informații.

Pentru această întrebare eu le-am făcut o poveste ușor de digerat pentru ei. Am început cu nașterea lui Iisus, cu motivul pentru care El a venit pe lume pentru noi oamenii, să ne învețe să fim buni unii cu alții, să ne iubim, să facem fapte bune. Apoi le-am vorbit despre minunile pe care Le-a făcut dar și despre niște oameni răi care L-au considerat un pericol pentru ei și au decis să-L ucidă pe cruce. Nu am insistat cu detaliile despre patimi, evident, însă le-am explicat că Dumnezeu ne iubește pe noi oamenii atât de mult încât L-a lăsat pe Fiul lui să fie răstignit pentru ca noi oamenii să învățăm să fim mai buni unii cu alții și să putem ajunge în Rai. Le-am mai spus că după 3 zile Iisus a înviat și că în noaptea în care noi mergem la biserică să luăm Lumină sărbătorim acest eveniment.

Nu știu cât anume din ce le-am vorbit sau le voi vorbi eu copiilor despre Iisus, despre Dumnezeu sau despre credință va fi pe înțelesul lor și câte dintre ele se vor sedimenta în căpușoarele zăpăcite. Însă, indiferent ceea ce vor decide să creadă pentru sine când vor fi adulți eu vreau să fie călăuziți de gânduri bune și curate. Îmi doresc să cunoască iubirea necondiționată nu doar pentru cei ce îi iubesc pe ei, să dăruiască fără să aștepte ceva la schimb, să ierte înainte să fie rugați și să fie drepți indiferent cât de greu le-ar fi.

Știu că par idealuri nerealiste, însă eu prefer ca indiferent de vremurile pe care le trăim să sădesc în copiii mei sămânță bună și sănătoasă care să încolțească și să îi hrănească cu iubire și respect pentru tot ce îi înconjoară.  

Dacă-ți plac articolele mele și vrei să fii la curent cu trucurile care îmi fac viața de părinte mai ușoară, te invit să dai LIKE paginii de facebook cu praf magic.