Top

Welcome to the next level! E timpul pentru pipi și caca la oliță

cum inveti copilul sa faca la olita.PNG

Maaaamiii! Fac piiiipiiii!

Hai repede repede la oliță! Să nu te scapi pe tine, da?! Stai că aduce mami repede olița!

Îți sună cunoscut? Dacă nu ești la primul copil, îți sună familiar cu siguranță acest dialog. Însă, dacă ești la primul copil ai nevoie de puțină pregătire ca să ajungi la stadiul ăsta 😊. Făcutul la oliță și renunțatul la scutece este the next level în viața ta de părințeală.

Cum îmi voi da seama că e pregătit copilul să facă la oliță?

Nu există o vârstă anume la care e musai să-l dezveți pe copil de pampers. Dar trebuie să luăm în considerare că abilitățile fizice și cognitive ale copilului (pentru această atapă) se dezvoltă undeva în jurul vârstei de 1 an și jumătate – 2.

Îmi zicea mama mea că pe vremuri femeile își puneau copiii la oliță imediat ce aceștia dobândeau capacitatea de a sta singuri în funduleț, însă mie personal mi se pare de-a dreptul imposibil să înveți un copil atât de mic să se abțină sau să ceară olița.

Mulți părinți din ziua de astăzi, însă, preferă să amâne acest moment până când copii lor trec de vârsta de 2 ani și jumătate și își pot controla vezica urinară mai bine.

Eu personal mi-am învățat copiii să nu mai facă în pampers în jurul vârstei de 2 ani. Care au fost semnele care m-au ajutat să îmi dau seama că Pic și Poc ai mei sunt pregătiți să facă la oală?

Din punct de vedere fizic am așteptat ca ei să:

·        să poată merge și alerga stabil în picioare

·        își păstreze scutecul curat intervale mai lungi de 2 ore (ăsta era pentru mine un semn că mușchii vezicii lucrează și că nu mai au scăpări atât de frecvente de urină)

Din punct de vedere cognitiv am urmărit:

·        să poată sta liniștiți 5 minute într-un loc fără să se bâțâie sau să se ridice

·        să își poată ridica singuri pantalonii

·        să perceapă senzația de disconfort a unui chiloțel/pantalon ud și să ceară să fie schimbat

·        să se mândrească cu realizările lor pentru că astfel însemna că le conștientizau

·        să fie într-o perioadă în care ei cooperau și nu puneau rezistență la tot ceea ce eu le ziceam sau făceam.

pipi si caca la olita.PNG

 

Planul de bătaie

Pasul 1. Înarmează-te cu multă răbdare și eliberează-ți următoarele 3-4 zile de activitățile care îți consumă cea mai mare parte din timpul zilei.

În felul acesta vei avea suficient timp să urmărești când copilul e pregătit sau are nevoie să facă treaba mare/treaba mică și care e peridiocitatea cu care le face.

Pasul 2. Echipează-te cu o doza maaare de entuziasm.

Entuziasm pe care să i-l arăți și copilului, să îi vorbești cu bucurie despre cum a crescut el mare și cum a venit momentul să renunțați la scutecele alea care sunt doar pentru bebeluși.

Pasul 3. Cumpără olița. Și alte accesoriiˮ necesare. Ține-le pe toate aproape.

Îți recomand cu toată sinceritatea să cumperi o oliță simplă, clasică, fără cântece sau alte minunății. Din punctul meu de vedere, olița trebuie să fie și să rămână locul ăla în care niște omuleți mici și drăgălași lasă niște adevărați monștri mirositori. Nici noi nu ne dorim să ne cânte wc-ul în timpul... procesului, nu? Copilului de ce să-i facem una ca asta?

La capitolul accesorii intră servețelele umede, hărtia igienică sau cărticelele cu care să ocupați timpul statului pe oliță.

Pasul 4. Explică-i cum stă treaba cu olița.

Lasă-l pe cel mic să facă cunoștință cu olița lui fermecată care se va bucura să primească pipi și caca de la el, de la piciul tău. Explică-i copilului cum și când veți folosi olița. E bine să știe cel așteaptă 😊. E bine dacă vrea să se joace cu ea și să și-o pună în cap. Se familiarizează cu obiectul. Însă ai grijă de fiecare dată să îi explici pentru ce e bună de fapt.

Pasul 5. Cumpărați chiloți Multi chiloti. 

Oooo da! Chiloți noi cu super-eroi sau prințese sau ponei! Toți copiii sunt încântați să știe că urmează să poarte și ei chiloți ca oamenii mari.

Dansul reușitei

Pentru copil trebuie să fie o mare sărbătoare (de 5 minute) de fiecare dată când va reuși să facă la oliță și nu în pampers. Așa că ai grijă să sari în sus de bucurie, să-l lauzi, să-l aplauzi. Omulețul ăla chiar a făcut ceva foarte important. Poate cel mai important lucru din viața lui de până atunci. Pipi și caca la oliță e mare lucru, trust me! Mai ales pentru noi părinții.

Dacă simți că e cazul, poți să îl și premiezi pe cel mic după fiecare reușită. Eu una nu am făcut-o, însă dacă mi-ar fi venit atunci ideea asta cred că aș fi apelat la niște stickere colorate sau sclipicioase pe care să le lipim pe o foaie și apoi pe frigider, la vedere.

Bine de ținut minte!

Shit happens! Sau accidentele se pot întâmpla. Nu fă o dramă din asta și nici nu țipa la copil. Ai răbdare. Se va întâmpla și minunea cand nu se va mai scapa in pantaloni.

Ia cu tine în rucsacul pentru afară hainuțe de schimb.

Înainte de somn du-l pe copil la oliță. Pregătește o aleză specială care să-ți protejeze patul de accidente. Ai grijă să-l mai controlezi din când în când pe copil ca nu cumva să se fi udat și să stea cu hainuțele reci pe el. Cam la 3 ore de somn e bine să te trezești și să încerci să îl pui așa adormit cum e el pe oliță (îi aduci olița în cameră și o pui pe pat eventual). O altă variantă pe care eu am încercat-o la ambii copii și a avut succes

 

Dacă-ți plac articolele mele și vrei să fii la curent cu trucurile care îmi fac viața de părinte mai ușoară, te invit să dai LIKE paginii de facebook cu praf magic.