Top

Am născut de curând și viața mea s-a schimbat. Nu mă mai recunosc. Ajutor!

Am născut de curând și viața mea s-a schimbat. Nu mă mai recunosc. Ajutor!

Asta este mesajul pe care îl primesc cel mai des de la prospetele mămici, așa că astăzi m-am decis să scriu din nou, după o lungă pauză, răspunzând astfel tuturor mamelor care au nevoie de un altfel de ecou la strigătul lor de ajutor.

 

Draga mea,

Ai născut acum câteva luni. Ești fericita mămică a unui pui de om. Bine, e impropriu spus fericită pentru că ești atât de obosită încât nici nu mai știi ce simți. Fiecare zi pe care o trăiești mai nou parcă e pe pilot automat. Dimineața te trezești cu ochii crăpați de somn și abia la prânz realizezi că nici măcar nu ai apucat să te schimbi de pijamale.

Totul se învârte doar în jurul copilului tău. Tot timpul tău, tot efortul, toate gândurile, toate fricile, toate bucuriile, practic toată viața ta. Viața ta socială nu mai există aproape deloc, iar puținii prieteni pe care îi mai ai îi tot amâni și reprogramezi în funcție de ora de masă sau de somn a copilului tău. Iar atunci când apucați totuși să vă vedeți, singurele subiecte de conversație care-ți vin la îndemână sunt doar despre scutece și diversificare. Nu doar o dată ai avut senzația că ești ca picată de pe altă lume sau că locul tău în gașca de prieteni parcă nu mai e același.

Astăzi, printre două scutece mirositoare și un morman de hăinuțe de călcat, ai trecut pe lângă oglinda de la dressing si te-ai oprit pentru un minut. De mult timp tot ocolești nenorocita aia de oglindă, dar azi a fost inevitabilă confruntarea. Te privești de sus în jos și parcă nu-ți vine să-ți crezi ochilor ce vezi.

Părul prins în coadă (pentru că de vreo 2 zile tot te chinui să-l speli dar nu mai apuci) ascunde și nu prea rădăcinile nevopsite de vreo 4 luni. Ochii tăi cândva fardați și strălucitori astăzi poartă sub ei niște cearcăne cât casa. Buzele tale și-au pierdut culoarea și sunt uscate de la atâta mușcat. Hainele de pe tine sunt lălâi și pe alocuri poartă urme de piure de fructe.

Ești grasă. Nu ai reușit să dai jos kilogramele din sarcină și te urăști pentru asta. Cum reușesc oare vedetele alea de pe net să arate după sarcină mai bine ca înainte? Sigur iau ceva pastile sau au bagat Photoshop la greu! Ai vergeturi peste tot. Pe sâni, pe brațe, pe burtă, pe coapse și pe picioare. Ești conștientă că pe alea nu le mai iei de-acolo decât cu bisturiul. Dar de unde bani de operații estetice? Dă-le-n colo! Te resemnezi că le vei ascunde sub haine și cu asta basta.

Și când te gândești că acum un an erai ca trasă prin inel, că parul tău radia de frumusețe și că buzele tale erau mereu lucioase... Unde s-au dus vremurile alea? Te uiți la tine și nu te mai recunoști. Toată viața ta se împarte acum între ÎNAINTE și DUPĂ copil. Nimic nu mai e și nu va mai fi ca înainte. Te simți altă femeie. Ești altă femeie. Și nu te regăsești în propriul tău corp, în propria ta ființă.

Pleci de lângă oglindă certându-te în gând că ai pierdut timp prețios degeaba. Dar ce ai văzut nu se va șterge prea curând din minte...

Draga mea dragă, ai pășit într-o altă perioadă a vieții tale. Nu te mai certa și nu te mai critica. Nu încerca să-ți dai seama cine ești azi. Ești aceeași TU, dar într-o variantă mult mai matură, mai responsabilă, mai conștientă. Da, viața ta se va împărți de-acum înainte în două ere. Înainte de a avea primul copil și după ce ai născut. Și așa este și normal să fie. Înainte pierdeai nopțile în club cu prietenii sau pe canapea la TV, acum le pierzi păzind un pui de om care doar cu grija și iubirea ta se va face mare. Înainte erai suplă și frumoasă. Acum ai câteva kilograme în plus, mărturii ale trasnformării tale naturale din femeie în mamă. Înainte aveai timp de tine, acum timpul parcă nu-ți mai ajunge ca să stai o oră să te odihnești.

Nu încerca să te mai cauți. Ai răbdare cu tine.

Lucrurile se vor mai liniști pe măsură ce bebe va crește și nu se va mai agăța de picioarele tale la orice pas. Ia fiecare zi ce vine așa cum îți este dată. Nu-ți pierde timpul cu regrete. Nu ai timp de ele. Profită mai degrabă de minutele libere ca să fii recunoscătoare pentru tot ce ai în jurul tău și eventual fă-ți un plan cu ce ai putea de mâine să faci și pentru tine ca om, nu doar pentru copilul și casa ta. Știu că pare imposibil, dar iți garantez că nu e așa.